ידעתם שבשנה האחרונה גויסו למעלה מ7 מיליארד ₪ מתורמים פרטיים וקרנות בחו"ל לפעילות העמותות הישראליות?
שנים רבות תורמים יהודי העולם יחד עם אוהבי ישראל לארגונים שונים בארץ. עמותות רבות נהנות משיתופי פעולה עם ידידים מכל רחבי העולם, ומגייסות בהצלחה סכומים משמעותיים לטובת פעילותן.
אבל איך זה קורה? איך מתחילים בכלל לחשוב על נושא גיוס כספים בחו"ל, מהו הצעד הראשון, וכיצד בסופו של דבר מצליחים לבסס קשר משמעותי עם תורמים בחו"ל?
להלן חמישה טיפים שיעזרו לעמותה שלכם לפרוץ את השוק הבינלאומי:
בנו אסטרטגיה גלובלית – שבו, חשבו ותכננו היכן בעולם נמצא הפוטנציאל הגבוה ביותר לעמותה שלכם – האם בקרב קהילות יהודיות גדולות שיש להן קשר לפעילות העמותה שלכן? האם יש קשרים קיימים לעמותה עם תורמים ממדינה מסוימת? קשרי משפחה באזורים מסוימים?
פתחו את מפת העולם, והשקיעו זמן ומחשבה באיזה יעד אתם יכולים להצליח. פוטנציאל העמותה שלכם מורכב קודם כל מהקשרים שלכם באותה המדינה, אך גם מתורמים בעלי תחומי עניין הדומים לתחום הפעילות שלכם.
"העולם הופך להיות קטן יותר, והקשרים שאנחנו יוצרים עם אנשים מכל רחבי העולם יכולים לשנות את חיינו ואת העולם שסביבנו" (טים קוק, מנכ"ל חברת אפל)
חומרים בשפה המקומית – התאימו את החומרים השיווקיים שלכם לקהלים בינלאומיים. השקיעו בתרגום איכותי לשפות רלוונטיות ובהתאמת המסרים לערכים ותרבויות שונות. בנוסף, הקימו אתר אינטרנט בשפה האנגלית (או בשפות נוספות במידת הצורך), שמציג בצורה ברורה את מטרות העמותה, הפעילות שלה וההצלחות שהושגו.
חשוב לכלול דף תרומות נוח לשימוש, שמציע אפשרויות תרומה מגוונות.
הידעתם? אם מתרגמים סרטוני תדמית או שיווק לתורמים אמריקאים שבארה"ב, לתורמים בצרפת, רוסיה ועוד שורה של מדינות נוספות, הצופים יעדיפו סרטונים מדובבים ולא סרטונים בשפת המקור (בעברית) יחד עם כתוביות.
כך שאם תרצו להשקיע באמת עבור התורמים שלכם – צלמו את הסרטונים עם דוברים בשפה היעודה!
נצלו כלים טכנולוגיים חכמים – יש כיום פלטפורמות וכלים מקוונים רבים שמאפשרים גיוס כספים בינלאומי – קמפיינים בפייסבוק, עמודי תרומה, תרומות קריפטו ואפליקציות גיוס ייעודיות. נצלו את היתרונות הטכנולוגיים לגייס כספים בקלות מכל העולם
לדוגמה – צרו קמפיין תרומות דיגיטלי, ושתפו קהילות מסוימות בעולם:
"תורמים מאווררים ניידים לחיילי צה"ל בצפון!" – הרימו דף קמפיין, כתבו תיאור מתאים, צרפו מספר אפשרויות תרומה, וקדמו את דף הקמפיין דרך ידידים קרובים או קהילות מתאימות.
דרך אגב, אם יש לכם מובילי דעת קהל במדינות אלו, שתפו אותם ובקשו גם מהם להעלות את דף הקמפיין לאוויר!
טוסו או גייסו שותף מקומי – לאחר שאיתרתם את היעד הנכון, הכנתם חומרים ואת התשתית לביקור, אין אין תחליף לנוכחות פיזית. כך שאם בחרתם יעד מתאים, עכשיו הגיע הזמן לבקר פיזית במקום.
בשלב מתקדם יותר, ניתן גם לפתוח משרד או לפחות נציגות קבועה בערים בינלאומיות מרכזיות.
טיפ: כשאתם מגיעים למקום חדש, קראו לפני כן מהו מזג האוויר, ואם יש חדשות מקומיות סוערות. תמיד חשוב לדעת מהם הנושאים שמעסיקים את התושבים המקומיים, ולהבין האם ביקרתם בזמן נכון.
התמידו והישארו רלוונטיים – גיוס כספים בחו"ל הוא לא חד-פעמי (ממליצים לכם לשמוע את הפרק של מר אהרון אקרמן בפודקאסט שלנו), אלא מהלך מתמשך של בניית יעד בחו"ל.
עליכם להמשיך לעדכן את קהל התורמים, לספר סיפורי הצלחה, לקיים אירועים וירטואליים ולהישאר על הרדאר. רק באמצעות מאמץ גלובלי עקבי ומתמשך תצליחו במשימה.
"מערכות יחסים נבנות לאורך זמן. השקיעו בהן וטפחו אותן, והן יתגמלו אתכם בחזרה!"
בעידן הגלובלי, ההזדמנויות לגייס כספים מעבר לגבולות המדינה הן גדולות מתמיד. עם אסטרטגיה נכונה, התמדה ויצירתיות, עמותות ישראליות יכולות למצוא תורמים נדיבים בכל רחבי העולם.
אז קדימה, בחרתם יעד טיסה?