משבר וגיוס כספים – אפשר לשלב אותם יחד?
המלחמה והמצב הביטחוני בישראל פוגשים את כולנו. אנשים יקרים שנפגעו או נפלו, גיוס המילואים בקרב עובדי העמותה או המתנדבים, צמצום הפעילות בעקבות המצב ועוד.
אין ספק שהמלחמה היא אחד האתגרים הגדולים עימם מתמודדות עמותות בתקופה האחרונה. בעת משבר שכזה, המטרה העיקרית של העמותה הופכת פעמים רבות להישרדותית, לצד רצון גדול עוד יותר להמשיך את הפעילות ואולי במקרים מסוימים אף להרחיב אותה, מה שעולה לעיתים בקנה אחד עם הצורך בגיוס משאבים נוספים.
מפתיע לגלות כי דווקא המלחמה יכולה להוות הזדמנות להעמיק את הקשר עם התורמים ולגייס תרומות נוספות.
במאמר זה נבחן כיצד ניתן למנף את המלחמה לטובת קידום המטרות הארגוניות בתחום גיוס הכספים, תוך התייחסות לנקודות חשובות שיש לשים לב אליהן.
1. תקשורת – שתפו את התורמים הנוכחיים שלכם בתקופות של אי-וודאות ומשבר. הקפידו על קשר קבוע ורציף עימם, עדכנו אותם על השפעת המלחמה על הארגון, צרכים מיוחדים שנוצרו ודרכים בהן הם יכולים לסייע. חשוב – ספרו על ההשפעה הרחבה של המצב על הארגון, וכיצד למרות המצב אתם משתדלים להמשיך לפעול. כמו כן שקפו להם כיצד תרומתם עוזרת ומועילה בתקופה זו.
"בזמני אי-וודאות, חשוב להרבות בתקשורת ובקשר אישי עם התורמים. הם זקוקים להרגשה שתרומתם משמעותית יותר מתמיד" (ביל גייטס, מייסד חברת מייקרוסופט)
2. סיפורים אישיים – נצלו את עוצמת הסיפורים. המלחמה לצערנו מטבע הדברים יוצרת סיפורים אנושיים מרגשים וחזקים. אתרו סיפורים של מתנדבים, נהנים או עובדים שהושפעו מהמלחמה והשתמשו בהם להמחשת ההשפעה של הארגון ואיסוף תרומות. לדוגמה, ספרו על בוגר או עובד הארגון שנלחם כעת בעזה, ושלחו גם את תמונתו על מנת להפוך את הסיפור לחי ומוחשי. הוויזואליות מחברת את התורמים למקרה. או למשל ספרו על משפחה שהינה חלק מהעמותה ונפגעה מהמצב – וכתבו את שמות בני המשפחה, ואם אפשר, צרפו את תמונתם. ככל שנהפוך את הסיפור לאישי יותר ומוחשי יותר, כך נוכל לחבר יותר את התורם לארגון.
"כשאנחנו שומעים סיפור של אדם פרטי שהושפע מפעילות הארגון, זה מדבר ללב התורמים הרבה יותר מנתונים סטטיסטיים. השילוב של שם, תמונה והפרטים האישיים יוצר קשר רגשי שגורם לתורמים להזדהות ולרצות לתמוך." – ("אפקט הקורבן המזהה", פרופסור תומס שלינג, זוכה פרס נובל לתורת המשחקים יחד עם פרופסור אומן)
3. רלוונטיות – עדכנו את המסר והחזון של הארגון כך שיהיו רלוונטיים למציאות החדשה. הדגישו את חשיבות הפעילות שלכם במצב הביטחוני הנוכחי, והתגייסו לסייע לאוכלוסיות הנפגעות, בין אם הן חלק מהארגון כיום, או קהלי יעד חדשים. בנוסף, הציגו את הדרכים בהם התרומות של השותפים הרבים יסייעו להתמודד עם ההשלכות של המלחמה. לדוגמה, במידה ואתם תומכים בסטודנטים, התמקדו בסיפורים על הסטודנטים שמשרתים כעת במילואים, או הרחיבו את מעגלי התמיכה שלכם בסטודנטים המתמודדים עם קשיים בעקבות המלחמה.
4. קהלים חדשים – פנו לקהלים חדשים. בעת משבר, אנשים נוטים להיות יותר נדיבים ורוצים לעזור. אתרו את הקהלים חדשים, במיוחד אלו שלא תרמו בעבר, והציגו את הצרכים המיוחדים שנוצרו בעקבות המלחמה. פנו אליהם עם בקשות ממוקדות בהקשר המלחמה. לדוגמה: העמותה שלכם ארזה חבילות שי וחילקה אותם לאנשים שפונו בעקבות המלחמה, או שרכשתם ציוד צבאי וחילקתם לחיילים בגבול הצפון. פנו אל התורמים החדשים ושתפו אותם בפעילות החדשה. בקשו מהם לקחת חלק בפעילות הזו. בעתיד, לאחר שהם כבר תרמו אליכם, יהיה קל יותר לרתום אותם לפעילויות נוספות.
5. יצירתיות – היו יצירתיים בדרכי הגיוס. נסו לחשוב מחוץ לקופסה על דרכים חדשניות לגיוס תרומות, כגון מבצעים ייחודיים, מכירות, יריד תרומות וכדומה. התאימו את הפעילויות לאווירה ולצרכים הנוצרים עקב המלחמה. לדוגמה, קיימו הרצאה מרתקת לידידי העמותה וחברים נוספים מאת פרשן בטחוני או דמות צבאית, תוך בקשה ממנו להגיע בהתנדבות, והשתמשו בהכנסות לפעילות העמותה. או, במידה ואתם מסייעים רגשית ונפשית לאוכלוסיות מסוימות, הרימו קמפיין גיוס המונים עבור תמיכה נפשית ורגשית במשפחות הפצועים במלחמה. היו יצירתיים בתחום הפעילות שלכם.
"היצירתיות היא הדרך שבה אנחנו משתמשים בכוח שלנו לפתור את הבעיות שנתקלים בהן" (מייקל ג'ורדן, שחקן כדורסלן אמריקאי")
המלחמה היא דבר כואב שלצערנו אנו נאלצים להתמודד עימו. בעת המלחמה, העמותות מתמודדות עם אתגרים רבים, אך גם עם הזדמנויות פוטנציאליות לגיוס משאבים נוספים. על ידי שימוש נבון בקשרים הקיימים, עדכון המסר והחזון, ניצול כוח הסיפורים והיצירתיות בדרכי הגיוס, ניתן להפוך את "חרבות הברזל" של המלחמה לחרבות זהב של תרומות נוספות.